2011-08-26

Ar Jokūbas Fišas klaidina?

Delfi.lt perspausdino Elenos Lukšaitės straipsnį "Migrena serga ne vien dykinėjančios poniutės" iš „Valstiečių laikraščio“. Įdomus ne tik straipsnis, bet ir komentarai, tarp kurių garsus lietuvis gydytojas Dr. Antanas Vaitkus nesutinka su Jokūbo Fišo nuomone.

Ištrauka iš straipsnio
"...
Nuo migrenos kenčiantiems pacientams pirmiausia siūloma atkreipti dėmesį į savo gyvenimo būdą. „Reikia gerinti bendrą organizmo būklę: vartoti kraujotaką gerinančius vaistus, maisto papildus, stebėti kraujo krešumą, vengti streso, žalingų įpročių, daugiau judėti, užsiimti joga“, – vardijo J.Fišas. Anot jo, gali padėti ir alternatyvūs gydymo metodai, pavyzdžiui, akupunktūra, aromaterapija, tačiau žmogus turėtų labai tuo tikėti. Ne mažiau svarbu ir teigiamos emocijos, nusiteikimas. Tačiau jaučiant, kad tuoj prasidės priepuolis ar jau jam prasidėjus, tenka gerti specialius vaistus – triptanus. Jie priepuolį sustabdo, tačiau kaip ir visi vaistai gali turėti šalutinį poveikį, todėl jais nereikėtų piktnaudžiauti.

Kai kur galima rasti patarimų, kad priepuolio metu galima į veną leisti aspiriną. Pasak J.Fišo, norint numalšinti skausmą, aspiriną taip galima vartoti, ypač jei geriamus vaistus ligonis išvemia. Vis dėlto esant galimybei jis siūlo rinktis triptanus. Medikas nepataria vartoti ir antidepresantų, nes šie skirti gydyti psichikos ligas ir suardo galvos smegenyse esančių junginių neuromediatorių pusiausvyrą. Priepuolio metu žmogui reikėtų užsidaryti tamsiame, tyliame kambaryje be pašalinių kvapų ir tą laiką pagulėti – dažnai kitaip ir neišeina.
..."

Dr. Antano Vaitkaus komentaras (perkeltas be pakeitimų)

Laba diena gerb. Redakcija,

Noreciau pareiksti kritiniu pastabu del dr. Jokubo Fiso straipsnio apie migrenos gydyma pateikto delfi svetaineje, perspausdinto is Jusu laikrascio:

1. Pirmiausiai migrena negydoma kraujagysles plecianciais vaistais;
2. Migrenos priepuoliu profilaktikai skiriami antidepresantai, nes jie vieni is veiksmingiausiu medikamentu, galinciu sumazinti priepuoliu intensyvuma bei dazni.

Daktaro J. Fiso teiginiai nera siuolaikinio poziurio bei supratimo apie migrenos gydyma atspindis.

Pagarbiai,

Dr. Antanas Vaitkus