2011-08-31

Ištrauka apie galvos skausmą iš naujai rengiamos knygos. 1 dalis

Pradedame publikuoti ištraukas apie galvos skausmą iš leidyklos "Alma littera" rengiamos knygos „GYVENKIME SVEIKAI. Akupunktūra, kasdienių ligų vaistinėlė, sveikatai naudingi augalai“, autoriai: Gyd. Danguolė Vasiliauskienė, Doc. dr. Juozas Vasiliauskas, Dr. Audrius Vasiliauskas
---

Galvos skausmai

Galvos skausmai kamuoja dažną, ypač moteris. Skausmo priežasčių yra daug. Dažniausiai galvą skauda dėl įtampos, kartais kamuoja migrena. Kitų rūšių galvos skausmai – retesni.
Galvos skausmai gali būti susiję su peršalimu, sloga, alergija, sinusitu. Kartais tai ir labai rimtos ligos simptomas: meningito, galvos smegenų pažeidimo, smegenų auglio, akių glaukomos, vidaus organų ligų (pavyzdžiui, gastrito, kolito) ir kitų. Šiais atvejais gydymo rezultatai priklausys nuo pagrindinio susirgimo gydymo efektyvumo. Jei gydysime tik simptomą – galvos skausmą, pagalba bus trumpalaikė ar menka.
Galvos skausmai gali tęstis trumpai, o gali kamuoti net keletą dienų. Jeigu greitai nepraeina, yra stiprūs, kitokie nei kad būdavo anksčiau, be to, atsirado ir kitų negalavimų (karščiavimas, bėrimas ir pan.), reikia kreiptis į gydytoją, kad nustatytų skausmo priežastį ir skirtų gydymą.
Lengvesnius galvos skausmus galima gydyti natūraliais metodais, juos rekomenduoja ir gydytojai, prieš skirdami vaistus.
Galvos skausmo priežasčių ir jų išraiškos būdų yra įvairių.
Pagal statistiką įtampos sukeltas galvos skausmas bent kartą gyvenime kamuoja apie 30 proc. gyventojų. Moterys juo skundžiasi dvigubai dažniau. Šis galvos skausmas apibūdinamas kaip spaudžiantis, veržiantis ar bukas (ne pulsuojamojo pobūdžio). Jis dažniausiai jaučiamas abiejose galvos pusėse ir nesustiprėja dirbant fizinį darbą (pavyzdžiui, lipant laiptais). Esant įtampos sukeltam galvos skausmui, žmogaus nepykina, jis nevemia, tik retais atvejais ima bijoti šviesos ar triukšmo. Šis skausmas gali kartotis kelis kartus per savaitę arba galvą gali skaudėti nuolat. Jis gali trukti nuo 30 min. iki kelių parų. Pagrindinės įtampos sukelto galvos skausmo priežastys: stresas, nervinė įtampa, per didelis psichologinis ir darbo krūvis, pervargimas, nuovargis, informacijos gausa ir pan. Šį skausmą efektyviai malšina miegas, relaksacija.

(bus daugiau)