2011-08-10

Galvos skausmus gali sukelti maisto produktai

Galvos skausmas yra gana dažna problema, kiekvienas iš mūsų su juo esame susidūrę bent kartą gyvenime. Galvos skausmo priežastys gali būti labai įvairios, tačiau daugelis iš mūsų net nesusimąstome, kad tam tikrų maisto produktų vartojimas gali sukelti galvos skausmą. Skausmo priežastis gali būti maisto produktų arba jo priedų netoleravimas, kuris pasireiškia per poveikį į kraujagysles. Kraujagyslės priverčiamos susitraukti bei išsiplėsti veikiamos tam tikrų cheminių medžiagų:
  • Sūris, šokoladas, raudonas vynas, pupelės, pomidorai, riešutai, bananai, citrusiniai vaisiai – šiuose produktuose yra tiramino, kuris priverčia kraujagysles susitraukti ir staigiai išsiplėsti, taip sukeldamas galvos skausmus. Ši medžiaga klastinga tuo, kad, ilgai laikant produktus, juos brandinant, tiramino produkte daugėja.
  • Rūkyta mėsa, dešra, pieniškos dešrelės – visi šie perdirbtos mėsos produktai sudėtyje turi konservantų nitritų bei nitratų (maisto etiketėje žymimi: E249 - kalio nitritas, E250 - natrio nitritas, E251 - natrio nitratas, E252 - kalio nitratas). Šie maisto konservantai, nors ir prailgina mėsos produktams vartojimo terminą bei suteikia jiems patrauklią rožinę spalvą, tačiau gali sukelti ir galvos kraujagyslių išsiplėtimą, taip sukeldamas galvos skausmus.
  • Greitas maistas, pusfabrikačiai, padažai, sultinio kubeliai, greito paruošimo sriuba, traškučiai, kolos tipo gėrimai ir daugelis kitų produktų savo sudėtyje turi kvapo bei skonio stipriklio – natrio glutamato (etiketėje žymima E621). Yra įrodyta, kad ši medžiaga kenkia regai ir smegenų veiklai, taip pat sukelia galvos skausmus.
  • Ledai, šalti gėrimai – šaltis gali paveikti nosies ertmės kraujagysles arba trišakio nervo atšaką esančią burnoje, todėl jaučiamas trumpalaikis galvos skausmas. Norint jo išvengti patariama šaltu maistu bei gėrimais mėgautis pamažu, neskubant.
  • Kava, energiniai gėrimai - kofeinas gali padidinti galvos skausmų riziką,- ne todėl, kad siaurina kraujagysles, o dėl to, kad jos išsiplečia, kai baigiasi kofeino poveikis.
Galvos skausmą taip pat sukelia nereguliari mityba, badavimas bei nepakankamas skysčių vartojimas. Maisto sukeliamus nemalonius pojūčius galite atpažinti stebėdami savo mitybą ir organizmo reakcijas. Jeigu pastebite, kad suvalgius tam tikrą maistą, po kurio laiko įsiskauda galvą (ir tai nuolat pasikartoja), tai tokio maisto produkto, kaip galimo galvos skausmų dirgiklio, reikėtų vengti.

Visgi svarbiausias dalykas, jeigu jus kamuoja galvos skausmai, - apsilankyti pas gydytoją. Tik jis gali nustatyti diagnozę ir skirti tinkamą gydymą.

Ieva Lukošiūtė