- Sūris, šokoladas, raudonas vynas, pupelės, pomidorai, riešutai, bananai, citrusiniai vaisiai – šiuose produktuose yra tiramino, kuris priverčia kraujagysles susitraukti ir staigiai išsiplėsti, taip sukeldamas galvos skausmus. Ši medžiaga klastinga tuo, kad, ilgai laikant produktus, juos brandinant, tiramino produkte daugėja.
- Rūkyta mėsa, dešra, pieniškos dešrelės – visi šie perdirbtos mėsos produktai sudėtyje turi konservantų nitritų bei nitratų (maisto etiketėje žymimi: E249 - kalio nitritas, E250 - natrio nitritas, E251 - natrio nitratas, E252 - kalio nitratas). Šie maisto konservantai, nors ir prailgina mėsos produktams vartojimo terminą bei suteikia jiems patrauklią rožinę spalvą, tačiau gali sukelti ir galvos kraujagyslių išsiplėtimą, taip sukeldamas galvos skausmus.
- Greitas maistas, pusfabrikačiai, padažai, sultinio kubeliai, greito paruošimo sriuba, traškučiai, kolos tipo gėrimai ir daugelis kitų produktų savo sudėtyje turi kvapo bei skonio stipriklio – natrio glutamato (etiketėje žymima E621). Yra įrodyta, kad ši medžiaga kenkia regai ir smegenų veiklai, taip pat sukelia galvos skausmus.
- Ledai, šalti gėrimai – šaltis gali paveikti nosies ertmės kraujagysles arba trišakio nervo atšaką esančią burnoje, todėl jaučiamas trumpalaikis galvos skausmas. Norint jo išvengti patariama šaltu maistu bei gėrimais mėgautis pamažu, neskubant.
- Kava, energiniai gėrimai - kofeinas gali padidinti galvos skausmų riziką,- ne todėl, kad siaurina kraujagysles, o dėl to, kad jos išsiplečia, kai baigiasi kofeino poveikis.
Visgi svarbiausias dalykas, jeigu jus kamuoja galvos skausmai, - apsilankyti pas gydytoją. Tik jis gali nustatyti diagnozę ir skirti tinkamą gydymą.
Ieva Lukošiūtė