2011-09-19

Ištrauka apie galvos skausmą iš naujai rengiamos knygos. 3 dalis

Publikuojame ištraukas apie galvos skausmą iš leidyklos "Alma littera" rengiamos knygos „GYVENKIME SVEIKAI. Akupunktūra, kasdienių ligų vaistinėlė, sveikatai naudingi augalai“, autoriai: Gyd. Danguolė Vasiliauskienė, Doc. dr. Juozas Vasiliauskas, Dr. Audrius Vasiliauskas
---

Raumenų įtampos skausmas – galvos skausmas atsiranda dėl sprando ir pečių raumenų spazmo ar sustingimo, dėl smilkinkaulio ir apatinio žandikaulio sąnario pažeidimo, sunegalavus sąkandžiui, taip pat dėl kaklo slankstelių iškrypimo. Tokiu atveju gali būti tiesiogiai spaudžiami galvos ir kaktos raumenis inervuojantys nervai (pavyzdžiui, įtemptai dirbant kompiuteriu).
Dėl akių įtempimo gali nuolat skaudėti akių srityje. Priežastis – kai ilgą laiką žiūrime į kompiuterio monitorių, į televizoriaus ekraną, taip pat kai dirbame prie kompiuterio be pertraukos (pailsėti reikia kas 45–60 minučių).
Kiti pasitaikantys galvos skausmai yra: kraujagyslinis (kai dėl mažųjų galvos arterijų išsiplėtimo ir susitraukimo keičiasi jų spindis), potrauminis, vaistų sukeltas galvos skausmas, klasterinis, galvos skausmas, susijęs su hipertenzinėmis ligomis, su stuburo tam tikros dalies pažeidimais, su akių ligomis, su galvos nervų neuralgija ir kt.
Daugelis specialistų pacientams rekomenduoja pildyti simptomų dienyną – tai padeda įvertinti skausmo kitimus per tam tikrą laiką. Skausmą lydintys požymiai, jį sukeliantys ar palengvinantys veiksniai, ligonio ir jo artimųjų gydytojui suteiktos žinios apie ligonį ir jo ligą, vartojami vaistai ir kita informacija padės specialistui nustatyti skausmo rūšį.
Vienas iš plačiausiai fizioterapijoje taikomų galvos skausmo gydymo metodų yra paremtas TENS (skausmą malšinamoji elektrinė nervų stimuliacija) technologija. Šis metodas efektyvus dėl to, kad tiesiogiai ir iškart veikia skausmo židinį, todėl gali būti naudojamas įvairiems galvos skausmams gydyti. Metodas taikomas ir vaikams. O Belgijos Lježo mokslo parko specialistai sukūrė šiuo principu veikiantį prietaisą, kurį galima naudoti net namų sąlygomis (www.cefaly.lt). Prietaisas ypač rekomenduojamas tiems, kurie nori sumažinti priklausomybę nuo nuskausminamųjų vaistų.


(bus daugiau)